SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3978 >>

DEVAM: 13- UZLET (TOPLUMDAN UZAK DURMAK, lNZlVAYA ÇEKİLMEK) BABI

 

هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ حَمْزَةَ. حدّثنا الزَّبِيديُّ. حَدَّثَنِي الزُّهْرِيُّ عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَزِيدَ اللَّيْثِيِّ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ؛ أَنَّ رَجُلاً أَتَى النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: أيُّ النَّاسِ أَفْضَلُ ؟ قَالَ:

 ((رَجُلٌ مُجَاهِدٌ فِيسَبِيلِ اللهِ بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ)) قَالَ: ثُمَّ مِنْ؟ قَالَ ((ثَمَّ امْرُؤٌ فِي شَعْبٍ مِنَ الشَّعَابِ، يَعْبُدُ اللهَ عَزَّ وَجَّلَ، ويَدَعُ النَّاسَ مِنْ شَرَّهِ)).

 

Ebu Said-i Hudrt (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: (Bir gün): bir adam Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek: İnsanların hangisi daha faziletlidir? diye sordu. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Canı ve malı ile Allah yolunda savaşan adam,» buyurdu. Soru sahibi: Ondan sonra kim? diye sordu. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Sonra derelerden bir derede (yani halktan uzak bir yere çekilmiş durumda) olan insandır ki Allah (Azze ve Celle)'ye ibadet eder ve insanları şerrinden rahat bırakır (yani kimseye zarar vermez),» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadis Kütüb-i Sitte'nin hepsinde vardır. Ayrıca Ahmed ve İbni Hibban tarafından da rivayet edilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis de bundan önceki hadis gibi cihad eden ve toplumdan uzak yaşayan iki sınıf müslümanın en faziletli insanlar olduğuna delalet ediyor ise de alimler ve sıddiklar daha üstün olduğundan dolayı buradaki hüküm umumi değildir. Bundan önceki hadisin açıklama bölümünde de bu duruma işaret ettim.

 

Nevevi bu hadisin izah bölümünde özetle şöyle der: Halktan uzak yaşamanın, halkın arasına girmekten daha faziletli olduğu görüşünde bulunan ilim ehli bu hadiside delil gösterirler. Bu mesele hakkında meşhur ve malum bir ihtilaf vardır: Alimlerin büyük çoğunluğuna göre fitnelerden selamette bulunma ümidini taşımak şartıyla halkın arasına girmek, onlardan uzakta yaşamaktan efdaldır. Bir grup ilim adamlarına göre inzivaya çekilmek, yani halktan uzakta yaşamak daha efdaldır. cumhur bu hadise şöyle cevab verir:

 

Bu hadis, fitnelerin ve iç savaşların bulunduğu döneme yorumlanır. Böyle dönemlerde uzakta durmak daha iyidir. Ya da bu hadis, toplumun arasına girdiği takdirde şuna buna eziyet edecek veya halktan göreceği eziyetlere karşı sabır gösteremeyecek durumda olanlar hakkındadır. Çünkü Nebiler, (s.a.v.). sahabilerin cumhuru, tabiilerin büyük çoğunluğu, alimlerin cumhuru ve zühd-ü takva sahibi olan müslümanların ekserisi halkın arasına girerek Cuma ve vakit namazlarında camilere gitmek, cenaze merasimine katılmak, hastaları ziyaret etmek, zikir ve tesbih toplantılarına katılmak gibi insanların arasına girmenin yararlarından istifade etmişlerdir.

 

Şi'b: İki dağ arasındaki boşluk, yani dere demektir. Hadisten maksad mutlaka derede yaşamak değil, halktan uzak yaşamaktır. Dere bir misal olmak üzere anılmıştır. Çünkü genellikle toplumdan uzak yaşayan insanlar derelerde yerleşirler.