SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4002 >>

DEVAM: 19- KADINLAR FİTNESİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ مَوْلَى أَبِي رُهْمٍ ((واسْمُهُ عُبَيْدٌ))؛ أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ لَقِىَ امْرَأَةٌ مُتَطَيِّبَةً، تُرِيدُ الْمَسْجِدَ. فَقَالَ: يَا أَمَةَ الْجَبَّارِ! أَيْنَ تُرِيِدينَ؟ قَالَتِ: الْمَسْجِدَ. قَالَ: وَلَهُ تَطَيَّبْتِ؟ قَالَتْ: نَعَمْ. قَالَ: فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:

 ((أَيُّمَا امْرأَةٍ تَطَيَّبَتْ، ثُمَّ خَرَجَتْ إِلَى الْمَسْجِدِ، لَمْ تُقْبَلْ لَهَا صلاةٌ، حَتَى تَغْتَسِلَ)).

 

Ubeyd isimli Mevla Ebi Ruhm (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Ebfi Hareyre (r.a.), güzel koku sürünmüş olup Mescid'e gitmek isteyen bir kadın'a rastlamış ve:

 

Ey Cebbar (olan Allah)'ın cariyesi! Nereye gitmek istiyorsun? diye sormuş. Kadin da: Mescid'e, diye cevab vermiş. Ebu Hureyre (r.a.): Ve onun için mi güzel koku süründün? deyince kadin: Evet, demiş. (Bunun üzerine) Ebu Hureyre (r.a.): Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu şüphesiz işittim, demiştir :

 

Bir kadin güzel koku süründükten sonra mescid'e (gitmek üzere evinden) çıkarsa boy abdesti alıncaya kadar hiç bir namazı kabul olunmaz.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud da Libas bölümünde rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Cebbar: Allah'ın isimlerindendir, buyruğunu her şeye geçiren, kahredici, kudreti sonsuz ve her şeye hakim manalarını içerir.

 

Ebu Hureyre (r.a.) kadını korkutmak için Allah'ın bu ismini anarak "Ey Cebbar'ın cariyesi,. şeklinde hitab etmiştir. Hadisin zahirine göre güzel koku sürünüp camiye giden bir kadının, vücudundaki kokuyu tamamen giderecek tarzda boy abdesti alması gerekir. Yani kokuyu ister vücudunun tamamına ister bir kısmına sürünmüş olsun hüküm budur. Fakat Avnü'l-Mabud yazarının naklen beyanına göre el-Kari: Yani kadın vücudunun her tarafına güzel koku sürünmüş ise bütün vücudunu yıkaması gerekir. Şayet vücudunun belirli bir yerine sürünmüş ise orayı yıkaması gerekir, demiştir. Avnü'l-Mabud yazarı, el-Kari'nin görüşüne katılmayıp hadisin zahiri manasını tercih etmiştir. (yani tüm vücudunu yıkamalıdır demiştir.)

 

Hadis, kadının güzel koku sürünüp de bu haliyle camiye gitmesinin haram olduğuna delalet eder. Camiye gitmesi yasak iken, bu şekilde süslenip: parfüm gibi güzel kokuları sürünen ve bu vaziyette çarşıya. gezmeye giden gafil kadınların hali nasıl olur?

 

 

EBU DAVUD HADİSLERİ VE İZAH İÇİN:

 

EBU MUSA

 

EBU RUHM –yukarıdakinin venzeri

 

EBU HUREYRE - İZAH