SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4004 >>

20- MA'RUF'U (YANİ DİNEN İYİ OLARAK TANINAN ŞEYLERİ) EMRETMEK VE MÜNKER'i (YANİ DİNEN FENA SAYILAN ŞEYLERİ) MENETMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُعَاوِيَةَ بْنُ هِشَامٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَعِدٍ عَنْ عُمَرَ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ عَاصِمِ بْنِ عُمَرَ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ عُرْوَةَ، عم عَائِشَةَ؛ قَالَتْ سَمْعَتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مُرُوا بِالْمَعْرُوفِ، وَانْهَوْا عَنِ الْمُكْكَرِ. قَبْلَ أَنْ تَدْعُوا فَلاَ يُسْتَجَابَ لَكُمْ)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işitmiştir: «Sizin (halkı hidayete) davet edip de çağrınıza icabet edilmeme durumu olmadan önce (insanlara) iyi şeyleri emrediniz ve fena şeyleri men ediniz.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed 23344

 

AÇIKLAMA: Aişe (r.anha)'nın hadisini İbni Hibban da rivayet etmiştir. Kfıtüb-i Sitte'den başkaca hangisine rivayet edildiğine dair bir kayda rastlamadım. Bu hadisteki; تَدْعُوا fİİlinin dua veya davet anlamında kullanılmış olması muhtemel olduğundan tercemede bu duruma işaret ettim. Bu iki ihtimale göre hadisin manası da farklı olur. Şayet anılan fiil davet manasına olursa; isticabe de halkın davete icabet etmesi anlamını ifade eder. Yani İslamiyet'in iyi saydığı şeyleri emretmeyi ve kötü saydığı şeyleri menetmeyi geciktirmeden zamanında yapınız. Eğer gerekli tedbiri baştan almayıp bu işte gecikirseniz, bir takım kötülükler işlenirken ve iyilikler ihmal edilirken seyirci kalırsanız; bundan sonra yapacağınız telkin ve uyarılar, gayret ve çabalarınıza kimse kulak vermez, davetlerinize icabet edilmez, sözünü geçiremezsiniz.

 

Hadisteki "Ted'ü" fiili dua manasında olursa İsticabe de Allah'ın duayı kabul etmesi anlamını ifade eder ve bu takdirde mana şöyle olur: İyi şeyleri emretmeyi ve fena şeyleri menetmeyi zamanında yapınız, bunu ihmal etmeyiniz. Bu görevi ihmal ederseniz, suçlu durumuna düşersiniz, dualarınız da kabul olunmaz olur. İşte böyle bir duruma düşmeden önce iyiliği emri ve kötülüğü yasaklama görevinizi yapınız.