SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4101 >>

DEVAM: 1- DÜNYADA ZÜHD (YANİ DÜNYAYA RAĞBET GÖSTERMEYİP ONDAN YÜZ ÇEVİRME) BABI

 

هِشَامُ بْنُ عَمَّارِ. حدّثنا الْحَكَمُ بْنُ هِشَامٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ عَنْ أَبِي فَرْوَةَ، عَنْ أَبِي خَلاَّدٍ. وَكَانَتْ لَهُ صُحْبَةٌ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِذَا رَأَيْتُمُ الرَّجُلَ قَدْ أُعْطِيَ زُهْداً فِي الدُّنْيَا، وَقِلَّةَ مَنْطِقٍ، فَاقْتَرِبُوا مِنْهُ، فَإِنَّهُ بُلْقِي الْحِكِمَةَ))

 

في الزوائد:لم يخرج ابن ماجة لأبي خلاد سوى هذا الحديث. ولم يخرج له أحد من أصحاب الكتب الخمسة شيئاً.

 

Sahabîlik şerefine kavuşan Ebu Hallâd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Siz, kendisine dünyaya rağbet göstermemek ve az konuşmak hasleti verilmiş olarak bir adam gördüğünüz zaman ona yaklaşınız (sözlerini dikkatle dinleyiniz). Çünkü o kimse hikmetli söz söyler.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: İbni Mace de Ebu Hallad'ın bundan başka hadisini rivayet etmemiştir. Kütüb-i Sitte'nin kalanlarının sahibIeri ise onun hiç bir hadisini rivayet etmemişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Beyhaki de rivayet etmiştir. Hadiste geçen "Az konuşmak"tan maksad ibadet sayılmayan sözlerden ancak ihtiyaç kadar olan meşru konuşmadır.

Hikmet de yararlı ilim ve kalbin manevi hastalıklarına şifa. sunan, kişiyi nefsin arzularına uymadan alıkoyan veciz sözler, diye yorumlanmıştır.

 

Bu hadis, dinen müteber ve makbul olan zahidlik, yani dünyadan yüz çevirmek meziyetine ve lüzumsuz, faydasız konuşmalardan kaçınıp da ancak ihtiyaç halinde konuşma hasletine sahip zatların sohbetlerinden istifade etmeye teşviktir.

 

Hadisin ravisi Ebu Hallad (r.a.) sahabidir. Ravisi Ebu Ferve'dir, Hulasa'da bu zat hakkında başka bir bilgi yoktur.