SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4111 >>

DEVAM: 3- DÜNYA (RAHATI VE Nİ'METLERİNİN KIYMETİ} NİN DURUMU BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ حَبِيبِ بْنِ عَرَبِيٍّ. حدّثنا حَمَّادُ بْنْ زَيْدٍ مُجَالِدِ بْنِ سَعِيدٍ الْهَمْدَانِيِّ، عَنْ قَيْسِ بْنِ أَبِي حَازِمٍ الْهَمْدَانِيِّ؛ قَالَ: حدّثنا الْمُسْتَوْرِدُ بْنُ شَدَّادٍ؛ قَالَ: إِنِّي لَفِي الرَّكْبِ، مَعَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا أَتَى عَلَى سَخْلَةٍ مَنْبُوذَةٍ. قَالَ: فَقَالَ:  ((أَتُرَوْنَ هذِهِ هَانَتْ عَلَى أَهْلِهَا؟)) قَالَ، قِيلَ: يَا رَسُولَ اللهِ! مِنْ هَوَانِهَا أَلْقَوْهَا. أَوْ كَمَا قَالَ؟ قَالَ ((فَوَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ! لَلدُّنْيَا أَهْوَنُ عَلَى اللهِ مِنْ هذِهِ عَلَى أَهْلِهَا)).

 

El-Müstevrid bin Şeddâd (r. a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), atılmış murdar bir sahle (yâni kuzu veya oğlak) üzerine vardığı zaman beraberinde bulunan kervan içinde ben (de) muhakkak vardım.

 

El-Müstevrid demiştir ki î Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (o ölü hayvanın başına vardıktan) sonra: Şu murdar hayvanın sahipleri yanında kıymetsiz olduğunu görüyormusunuz? buyurdu — veya buyurduğu gibidir —.

 

El-Müstevrid demiştir ki: Yâ Resülallah! Sahipleri onu ancak kıymetsizliğinden dolayı atmışlar, denildi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aeyhi ve Sellem): Nefsim elinde olan (Allah) a yemin ederim ki Allah yanında dünya, sahipleri yanında şu hayvan'dan daha kıymetsizdir, buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA: Sehl (r.a.)'ın hadisinin Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e ait bölümünün bir benzerini Tirmizi de rivayet etmiş ve sahih - garib olduğunu söylemiştir. Oradaki metin şöyledir: "Eğer dünya Allah katında bir sivrisinek kanadı kadar kıymet taşısaydı, Allah kafire ondan bir yudum su içirmezdi."

 

el-Müstevrid (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir, Müslim de bunun bir benzerini Zühd kitabının başında Cabir bin AbdiIlah (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

Tuhfe yazarı Sehl (r.a.)'ın hadisinin açıklama bölümünde özetle şöyle der: Yani eğer Allah katında dünya hayatının bir kıymeti olmuş olsaydı kafire bir yudum su bile verilmezdi. Çünkü kafir kişi Allah'ın düşmanıdır. Düşmana kıymetli sayılan hiç bir şey verilmez. Dünya Allah katında hiç bir değer taşımadığı için Veli, yani Allah'ın sevgili kulu durumunda olan mübarek zatlara dünyalık şeyler pek verilmez. Nitekim bir hadiste; "Biriniz hasta kişiyi (gerektiğinde) sudan koruduğu gibi şüphesiz Allah (da) mu'min kulunu dünyadan korur." buyurulmuştur .