SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4112 >>

DEVAM: 3- DÜNYA (RAHATI VE Nİ'METLERİNİN KIYMETİ} NİN DURUMU BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مَيْمُونٍ الرَّقيُّ. حدّثنا أَبُو خُلَيْدٍ، عُتْبَةُ بْنُ حَمَّادِ الدِّمَشْقِيُّ عَنِ ابْنِ ثَوْبَانَ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ قُرَّةَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ ضَمْرَةَ السَّلُولِيِّ. قَالَ: حدّثنا أَبُو هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَهُوَ يَقُولُ:  ((الدُّنْيَا مَلْعُونَةٌ. مَلْعُونٌ مَافِيهَا، إلاَّ ذِكْرَ اللهِ وَمَا وَالاَهُ، أَوْ عَالِماً أَوْ مُتَعَلِّماً)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'dtn; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şunu buyururken işittim: Dünya, mel'undur. Dünyadaki şeyler de mel'undur. Ancak Allah'ı anmak, Allah'ın sevdiği şeyler, âlim ve ilim öğrenen bu hükmün dışındadır.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Mel'un: La'netlenmiş, yani Allah'ın rahmetinden uzak olan şey demektir. Burada Allah katında makbul olmayan, O'nun iltifat ve sevgisinden uzak olan, şey demektir.

 

Dünyadan maksad da insanı, Allah'ı anmaktan alıkoyan, Allah'tan uzaklaştıran şeylerdir. Dünyanın aldatıcı şeyleri, kulu yaratıcısından uzaklaştırdığı için Allah katında makbul ve sevimli sayılmamıştır.

 

Tuhfe yazarının beyanına göre el-Kari, el-Mirkat'ta: Bana öyle geliyor ki hadisten şu mana kasdedilmiştir: Dünyada Allah'ı anmak, din alimi ve dini ilimIeri öğrenmeye çalışanlardan başka ne varsa hiç biri övgüye layık değildir, bilakis aldatıcı olması hasebiyle yerilmiştir, der.

 

EI-Münavi'de: "Dünya mel'ündur" cümlesi şöyle yorumlanır: Dünyanın aldatıcı şeyleri Nebi ve ermiş kullar tarafından terkedilmiştir, diyor.

 

Hadisin; ..... cümlesi iki şekilde manalandırılabilir: Birincisi "Allah'ın sevdiği iyi işler". İkincisi "Allah'ı anmaya yakın, uygun şeyler", Tercemede bu duruma işaret edilmiştir.

 

Hülasa: Dünya hayatında Allah'ı anmak, O'na kulluk ve ibadet etmek, buna uygun söz, fiil, durum ve davranışlar ile dini ilimlerle meşguliyetler dışında kalan ve insanı Allah'tan uzaklaştıran dünya cilveleri ve aldatıcı şeyler Allah nazarında makbul ve sevimli olmayıp bilakis, menfurdur.