SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4116 >>

DEVAM: 4- (TOPLUM TARAFINDAN) HİÇ KIYMET VERİLMEYEN. İLTİFAT EDİLMEYEN (MÜBAREK MÜ'MİN) LER BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيٍّ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ مَعْبَدِ بْنِ خَالِدٍ قَالَ: سَمِعْتُ حَارِثَةَ بْنَ وَهْبٍ قَالَ: قَالَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((أَلاَ أُنَبِّئُكُمْ بِأَهْلِ الْجَنَّةِ؟ كُلُّ ضَعِيفٍ مُتَضَعِّف. أَلاَ أُنَبِّئُكُمْ بِأَهْلِ النَّارِ؟ كُلُّ عُتُلٍّ جَوَّاظٍ مُسْتَكْبِرٍ)).

 

Harise bin Vehb (el-Huzâî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Dikkat ediniz! Ben size cennetlik olanları haber veriyorum: Zayıf olup (toplum nazarında) zayıf görülen her (mu'min) kimse.

 

Dikkat ediniz! Ben size cehennemlik olanları (da) haber veriyorum: Katı yürekli, mal biriktirmeye çok düşkün olup hayırda harcamamak için çok cimrilik eden ve ululuk taslayan kimseler,

 

 

Diğer tahric: Bu hadfsi Buhari. Müslim. Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayayım: Müteda'uf: Kendini hiçe sayan alçak gönüllü, demektir. Müteda'aaf: Toplum nazarında zayıf görülen, tahkir edilen demektir.

 

Utuli : Bu kelime değişik şekillerde yorumlanmıştır. İbni Hacer, el-Fetih'te, yani Fethü'l-Bari'de .. Nun ve el-Kalem suresine ait bölümde bu hadisin izah meyanında bu kelimenin açıklamasına dair görüşleri şöyle nakletmektedir: Bu kelime, el-Ferra'a göre düşmanlık ve husümeti şiddetli olan demektir. Bir kavle göre irşad ve nasihata sırt çeviren kimse demektir.

 

Ebu Ubeyde ise: Utuli: Katı yürekli, sert mizaçlı kişi demektir. Burada kafir manası kasdedilmiş, demiştir.

 

El-Hasan: Utuli: Hayassız, günahkar kimse anlamını ifade eder, der.

Ed-Davudi'ye göre bu kelime, boynu ve karnı büyük, şişman kişi anlamındadır.

el-Herevi: Utuli, çok mal biriktirmeye düşkün ve hayra harcamaya şiddetle karşı olan kimse demektir, der.

 

Bir başka kavle göre boyu kısa ve karnı büyük olan kimse demektir.

Cevvaz: Çok şişman olup böbürlenerek kibirli yürüyen kimsedir.

Hattabi bu kavli nakletmiştir. İbni Faris, Cevvaz'ın obur olan kimseye denildiğini söylemiştir. Bir kavle göre ise facir, yalancı ve günahkar demektir.

 

Sindi de bu kelimenin açıklaması bölümünde: Cevvaz; mal biriktirmeye çok düşkün olup hayra harcamaya şiddetle karşı olan kimse demektir, dedikten sonra yukardaki görüşlerin bazısını naklader. Daha sonra şöyle der: Hadisten maksad, çoğunlukla birinci kısımda anılan sıfatları taşıyanların cennetlik ve ikinci kısımda anılan sıfatları taşıyanların cehennemlik olmasıdır. Yani bu hüküm genel değildir.