SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4128 >>

DEVAM: 7- FAKİRLERLE BERABER OTURMAK BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ حَكِيمٍ. حدّثنا أَبُو دَاوُدَ. حدّثنا قَيْسُ بننن الرَّبِيعِ عَنِ الْمِقْدَامِ بْنِ شُرَيْحٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ سَعْدٍ؛ قَالَ: نَزَلَتْ هذِهِ الآْيَةُ فِينَ. سِتَّةٍ: فِيَّ وَفِي ابْنِ مَسْعُودٍ وَصُهَيْبٍ وَعَمَّارٍ وَالْمِقْدَادِ وَبَلالٍ. قَالَ: قَالَتْ قُرَيْسٌ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم : إِنَّا لاَنَرْضى أنْ نَكُونَ أَتْبَاعاً لَهُمْ. فَاطْرُدْهُمْ عَنْكَ.

قَالَ:فَدَخَلَ قَلْبَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم مِنْ ذلِكَ مَاشَاءَ اللهُ أَنْ يَدْخُلَ. فَأَنْزَلَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ ((6/ 52)) وَلاَ تَطْرُدِ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بَالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيُدونَ وَجْهَةُ.... الآْيَةَ.

 

Sa'd (bin Ebî Vakkas) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Şu âyet biz altı kişi hakkında indi: Benim hakkımda ve İbn-i Mes'ûd, Suheyb, Ammâr, Mıkdâd ve Bilâl (r.a.) hak kında.

 

Sa'd dediki, Kureyş (müşrikleri) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e: Biz onlara (yâni yukarda isimleri geçen sahâbîlere) tâbi olmaya kesinlikle razı olmayız. Bu sebeple onları yanından kov, diye teklifte bulundular. Sa'd, dedi ki: Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in kalbine girmesini Allah'ın dilediği bir şey (yâni tekliflerine uymak düşüncesi) de O'nun kalbine girdi. Sonra Allah (Azze ve Celle): "Rablerinin rızâsmı dileyerek sabah akşam O'na dua edenleri (yanından) kovma..." (En'âm, 52) âyetini indirdi.

 

 

Diğer tahric. Bu hadisi Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Müslim bunu Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)'ın fazileti bölümünde rivayet etmiş olup metninde biraz değişiklik var ise de manayı etkileyecek bir durum görmediğim için değişikliği belirtmeye gerek görmüyorum.

 

Bu hadise göre En'am suresinin 52, ayeti hadiste ismi geçen sahabiler hakkında nazil olmuştur. Ayetin iniş sebebi de Mekke müşriklerinin hadiste sözü edilen teklifleridir. Bundan önceki hadise göre ise ayetin iniş sebebi el-Akra' bin Habis ile Uyeyne bin Hısn tarafından yapılan benzer tekliftir. Konu hakkında gerekli bilgiyi bundan önceki hadisin açıklama bölümünde verdiğim için oraya bakılmalıdır.