SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4141 >>

DEVAM: 9- (VERİLEN RIZKA) KANAAT ETMEK BABI

 

حدّثنا سُوَيدُ بْنُ سَعِيدٍ وَمُجَاهِدُ بْنُ مُوسى؛ قَالاَ: حدّثنا مَرْوَانُ بْنُ مُعَاوِيَةَ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ أَبِي شُمَيْلَةَ عَنْ سَلَمَةَ بْنِ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ مِحْصَنِ الأَنْصَارِيِّ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُول ُاللهِ صلى الله عليه وسلم:

 (( مَنْ أَصْبَح مِنْكُمْ مُعَافىً فِي جَسَدِهِ، آمِنَاً فِي يِرْبِهِ، عِنْدَهُ قُوتُ يَوْمِهِ فَكَأَنَّمَا حِيزَتْ لَهُ الدُّنْيَا)).

 

UbeyduIIah bin Mıhsan el-Ensarî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: (Ey Mu'minier!) Siz'den kim vücutça sağlıklı, kalben emin olup yanında gününe yetecek kadarcık rızkı bulunursa bütün dünya ona verilmiş gibidir."

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve Buhari el-Edebu’l-Müfred

 

AÇIKLAMA: Tuhfe yazarı bu hadisin açıklama bölümünde şöyle der: Hadiste geçen "Sirb" nefis demektir. Bir kavle göre topluluk demektir. Bu takdirde maksad, kişinin aile ferdleri ve ev halkıdır.

Bir kavle göre bu kelime "Serb" olarak okunur ve meslek, yol anlamını ifade eder. Bir başka kavle göre "Sereb" okunabilir ve ev manasında kullanılmış olur. Bu kelime ile ilgili yukarda verilen bilgi el-Kari'den nakledilmiştir.

 

Tercemede bu kelime karşılığında kalb kelimesi kullanılmıştır. Çünkü Kamus'ta Sirb kelimesinin kalb, nefis, yol ve cemaat manalarına geldiği bildirilmiştir. Hadiste kişinin düşman tehlikesinden ve korkusundan uzak ve emin olması manası kasdedildiğinden iç huzuru ve gönülce emniyet içinde bulunmak esas alınmalıdır.

 

Hadisteki "Hizet" fiili "Hıyazet" masdarından alınmadır. Hıyazet. toplamak ve birleştirmek demektir.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER

 

1. Beden sağlığı büyük bir nimettir.

2. Düşman şerrinden ve korkusundan emin olmak. güvenlik içinde yaşamak büyük bir nimettir.

3. Günlük nafakaya sahip olmak büyük bir nimettir.

 

Yukarda sayılan üç nimete sahip olan bir kimse, bütün dünya kendisine verilmiş gibidir. Kendisini böyle görmeli. nimetlere şükretmeli. Ahiret mutluluguna erişmeye çalışmalıdır.