SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4160 >>

13- BİNA YAPIMI VE HARAP OLMASI HAKKINDA BİR BAB

 

حدّثنا أَبُو كُريْبٍ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ، عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي السَّفَرِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ مَرَّ عَلَيْنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَنَحْنُ نُعَالِجُ خُصّاً لَنَا. فَقَالَ ((مَاهذَا)) فَقُلْتُ: خُصٌّ لَنَا وَهَي، نَحْنُ نُصْلِحُهُ. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَا أُرَى الأَمْرَ إِلاَّ أَعْجَلَ مِنء ذلِكَ)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Biz kendimize âit bir kulübeyi onarmakla meşgul iken Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yanıbaşımızdan geçti ve i Bu nedir? diye sordu. Ben de: Zayıflayıp eğilen bir kulübemizdtr, biz onarıyoruz. dedim. Bunun Özerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): (Ölüm) işin (in) ondan daha acele olduğunu sanırım, buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud, Ahmed ve İbni Hibban da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ancak şu durum vardır: Tirmizi ve Ebu Davud bu hadisi Abdullah bin Amr bin el-As (r.a.)'den rivayet etmişler. Tuhfe ve Avnü'I-Mabud'da bunun, yani AbduIIah bin Amr bin el-As (r.a.)'ın bu hadisinin İbni Mace tarafından da rivayet edildiği belirtilmektedir. Camiu's-Sağir'de de Tirmizi ve ibni Mace'nin bu hadisi Abdullah bin Amr bin el-As (r.a.)'den rivayet ettiklerini belirtir.

 

el-Münziri ise et-Terğib'te bu hadisi AbduIIah bin Ömer (r.a.)'den naklen rivayet etmekte ve bunun Ebu Davud, Tirmizi, ibni Mace ve İbni Hibban tarafından rivayet edildiğini bildirmektedir.

 

Elimizde mevcut Müellifimizin sünen nüshalarında ravi AbduIIah bin Ömer (r.a.) olarak yazılıdır. Bilindiği gibi Ömer ve Amr kelimelerinin Arapça yazılış şekilleri aynıdır. Aralarındaki yegane fark, Amr kelimesinin sonunda bir vav harfinin yazılması, Ömer kelimesinin sonunda ise vav harfinin yazılmamasıdır. Doğrusunu Allah bilir.

 

Huss: Kamıştan ve ahşabtan yapılan kulübe ve çardak gibi yapılardır.

 

Nebi (s.a.v.)'in buyruğunda geçen "EI-Emr" Ecel ve ölüm işi manalarına yorumlanmıştır. Hadisin bir yorumu şöyledir: Ecel, bu kulübenin harap olmasından daha yakındır. Yani kulübenin senin ölümünden önce yıkılmasından endişe ediyorsun. Halbuki senin daha önce ölmen muhtemeldir. Bu itibarla amelini İslah etmen bu kulübeyi islah etmenden daha önemlidir.

 

Tıybi de hadisi şöyle yorumlamıştır: Yani bizim, yoldan geçen veya bir ağacın gölgesinde biraz gölgelenip yoluna devam eden yolcu gibi dünyada oluşumuz. bina onarımı ile meşguliyetinden daha hızlıdır.

 

Hadisten maksad Abdullah (r.a.)'ın ölümünün yaklaştığını haber vermek değildir.