SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4165 >>

DEVAM: 14- TEVEKKÜL VE YAKİN BABI (YANİ HERŞEYİN ALLAH'TAN GELDİĞİNE İMAN)

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ، عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ سَلاَّمِ ((ابْنِ شُرَحْبِيلَ))، أبي شُرَحْبِيلَ، عَنْ حَبَّةَ وَسَوَاءٍ، ابْنَيْ خَالِدٍ؛ قَالاَ: دَخَلْنَا علَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم وَهُوَ يُعَالِجُ شَيْئاً. فَأَعَنَّاهُ عَلَيهِ. فَقَالَ: ((لاَ تَيْأَسَا مِنَ الرِّزْقَ مَا تَهَزَّرَتْ وُءُوسُكُمَا. فَإِنَّ الإِنْسَانَ تَلِدُهُ أُمُّهُ أَحْمَرَ، لَيْسَ عَلَيْهِ قِشْرٌ. ثُمَّ يَرْزُقُهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. وسلام بن شرحبيل، ذكره ابن حبان في الثقات. ولم أر من تلكم فيه. وباقي رجال الإسناد ثقات.

 

Halid'in oğulları Habbe ve Sevâ' (r.a.)'dan; Şöyle demişlerdir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir şeyi tamir etmekle meşgul iken onun yanına girdik. Biz de o işte O'na yardım ettik. Sonra bize şöyle buyurdu: Başlarınız hareket ettiği (yâni yaşadığınız) sürece rızaktan ümitsiz olmayınız. Çünkü şüphesiz insanı kırmızı ve üstünde hiç bir elbise olmıyarak annesi doğurur. Sonra Allah Azze ve Celle onu rızıklandı-nr.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahihtir. Râvi Sellâm bin Şurahbil'i, İbn-i Hibbân güvenilir râviler arasında anmıştır. Ben onun hakkında konuşan kimseyi görmedim. Senedin kalan râvileri güvenilir zâtlardır.

 

AÇIKLAMA:  Hadiste geçen "Kışr" kelimesi elbise manasına yorumlanabildiği gibi kabuk manasına da yorumlanabilir. Yani bebek doğduğunda çıplak olarak doğar, sonra Allah ona elbise verir. Kışr, kabuk manasına yorumlandığı zaman mana şöyle olur: Bebek doğduğunda derisi çok zayıf olduğu için derisiz et parçası gibidir. Sonra Allah kabuğunu, yani derisini kuvvetlendirir.