SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4176 >>

DEVAM: 16- KİBİRDEN UZAK DtJRMAK VE TEVAZU BABI

 

حدثّنا حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا ابْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنِي عَمْرُ بْنُ الْحَرِثِ؛ أَنَّ دَرَّاجاً حَدَّثَهُ عَنْ أَبِي الْهَيْثَمِ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ، عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:

 ((مَنْ يَتَواضَعُ للهِ، سُبْحَانَهُ، دَرجَةً، يَرْفَعُهُ اللهُ بِهِ دَرَجَةً. وَمَنْ يَتَكَبَّرُ عَلَى اللهِ دَرَجَةً، يَضَعُهُ اللهُ بِهِ دَرَجَةً. حَتَّى يَجْعَلَهُ فِي أسْفَلِ السَّافِلِينَ)).

 

في الزوائد: هذا إسناده ضعيف. ودراج بْنُ سمعان أبو السمح المصريّ، وإن وثقة ابن معين، فقد قَالَ أبو داود وغيره: مستقيم، إلا ماكان عن أبي الهيثم. وقال ابن ععديّ: عامة أحاديث دراج مما يابع عليه. وضعفه أبو حاتم والنسائيّ والدارقطنيّ.

 

Ebu Saîd(-i Hudrî) (r. a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demigtir: Kim Allah Sübhanehu (rızâsı) için bir derece tevazu (alçak gönüllülük) ederse Allah o kimseyi buna karşılık olarak bir derece yükseltir. Kim de Allah (rızâsı) hilâfına bir derece kibirlenirse Allah bu kimseyi kibirlenmesine karşılık olarak bir derece alçaltır ki, nihayet onu aşağıların en aşağısında kılsın.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi zayıftır. Ravi Derrac bin Sem'an Ebü's-Semh el-Mısri'yi İbn-i Main güvenilir saymış ise de Ebu Davud ve başkası onun Ebu'l-Heysem'den olan rivayeti dışında kalan rivayetlerinin doğru olduğunu söylemişler. İbni Adi de: Derrac'm bütün hadisleri, başka rivayetlerle te'yid edilen hadislerdendir, demiştir. Ebu Hatem, Nesai ve Darekutni de onu zayıf saymışlardır.

 

AÇIKLAMA 4179’DA