SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4198 >>

20- AMEL (YANi İBADET İŞiN)E ENDİŞE İLE TİTİZLİK GÖSTERMEK BABI

 

Bu babın başlığı "Amel üzerine tevakki" şeklinde tesbit edilmiştir. Sindi bunun manası: Yapılan İbadetin Allah tarafından reddedilmesi endişesi ve ibadetin bozulmasına sebep olan şeylerden uzak durmak suretiyle gerekli titizliği göstermektir, demiştir. Ben de bu açıklamayı dikkate alarak özlü biçimde terceme ettim. Bu babta rivayet edilen hadislerin de bu mana ile yakın ilgisi görülür.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ مَالِكٍ بْنِ مَغْوَلٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ سَعْدٍ الْمَهَمْدَانِيِّ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: قُلْتُ: يَا رَسُول اللهِ! ((23/ 60)) وَالَّذِينَ يُؤْتُونَ مَاءَ اتَوْا وَقُلُوبُهُمْ وَجِلَةٌ. أَهُوَ الَّذِي يَزْنِى وَيَسْرِقُ وَيَشْرَبُ الْخَمْرَ؟ قَالَ:  ((لاَ يَابِنْتَ أَبِي بَكْرٍ.((أَوْ يَا بِنْتَ الصِّدِّيقِ!)) وَلكِنَّهُ الرَّجُلُ يَصُومُ وَيَتَصَدَّقُ وَيُصَلِّي، وَهُوَ يَخَافُ أَنْ لاَ تُقَبَّلَ مِنْهُ)).

 

Aişe (r. anhâj'dan; Şöyle demiştir: Yâ Resûlallah (Mu'minun, 60) âyetinde — durumu belirtilen — mu'min zina eden, hırsızlık yapan ve içki içen kişi midir? diye sordum. O : Hayır. Ey Ebu Bekir'in kızı (veya "Ey Sıddîk'ın kızı)! Ve lakin o, kendisinden kabul olunmaması korkusu içinde oruç tutan, sadaka veren ve namaz kılan adamdır, buyurdu.

 

Mu'minun suresi 60. ayet'in Meali:  Ve, Rablerine dönecekleri için yapmakta oldukları işleri kalpleri titreyerek yapanlar;

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi, Mü'minun suresinin tefsiri bölümünde rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Hadiste kimler hakkında olduğu sorulan Nazm-ı Celil, Mü'minun suresinin 60. ayetinden bir parçadır. Ayet-i Kerime'nin tamamının meali şöyledir: "Ve Rab'lerinin huzüruna dönecekleri için kalbIeri ürpererek verdikleri (yani zekat ve sadakaları) nı verirler."

 

Bazı alimler bu ayetin mealinin şöyle olduğunu söylerler: "Ve Rab'lerinin huzuruna dönecekleri için kalbieri ürpererek işledik!eri (iyi amel ve ibadetleri) ni işlerler:'

 

Ayetteki "Atev" fiili bazı kıraatlarda "Etev" diye okunmuştur. Bu kıraate göre meal şöyle olur: "Ve Rab'lerinin huzuruna dönecekleri için kalbleri ürpererek yaptıklan (iyi işlerle ibadetleri) ni yaparlar,"

 

Aişe (r.a.), Allah korkusunun iyi ameller değil de kötü ameller işleme haline daha münasib oldugunu zannetmiş olabilir ve bu zandan hareketle hadiste anılan ilahi nazmın manasının "Ve (cahiliyet devrinde) işledikleri (kötü amelleri) ni işlerler" mahiyetinde olduğunu sanmış ve bu nedenle: Bu ayette durumu belirtilen kişi zina, hırsızlık ve içki günahlatı işleyen kimse mi? diye soru sormuştur.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.) verdiği cevabta bu ayette durumu belirtilenlerin namaz, oruç ve zekat ibadetlerini ifa etmekle beraber mağrur olmayıp bu ibadetlerin Allah katında kabul olunmaması endişesini duyanlar olduğuna işaret buyurmuştur.

 

Hadisten çıkanlan hüküm mu'min kişinin ibadetini ifa etmekle beraber mağrur olmaması, ibadetinin kabul olunmaması endişesini duyması ve Allah'tan korkmasıdır.