SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4199 >>

DEVAM: 20- AMEL (YANi İBADET İŞiN)E ENDİŞE İLE TİTİZLİK GÖSTERMEK BABI

 

حدّثنا عُثْمَانُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ بْنِ عَمْرَانَ الدِّمَشْقِيُّ. حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلٍمٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ ابْنُ يَزِيدَ بْنِ جَابِرٍ. حَدَّثَنِي أَبُو عَبْدِ رَبٍّ؛ قَالَ: سَمِعْتُ مُعَاوِيَةَ بْنَ أَبِي سُفْيَانَ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  (( إِنَّمَا الأَعْمَالُ كَالْوِعَاءِ، إِذَا طَابَ أسْفَلُهُ، طَابَ أَعْلاَهُ. وَإِذَا فَسَدَ أَسْفَلُهُ، فَسَدَ أَعْلاَهث)).

 

في الزوائد: في إسناده عثمان بن إسماعيل، لم أر من تلكم فيه.وباقي رجال الإسناد موثقون.

 

Muaviye bin Ebî Süfyan (r.a.)'dan;  Şöyle demiştir:Ben. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken işittim: Ameller ancak kab (içinde bulunan madde) gibidir. En aşağısı (yani dibteki kısım) güzelse en yukarısı (yâni üst kısmı) da güzel olur ve en aşağısı (yâni dibteki kısım) bozulursa en üst kısmı da bozulur."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Osman bin İsmail bulunur, Ben bu ravi hakkında konuşan kimseyi görmedim. Senedin kalan ravileri güvenilir zatlardır.

 

AÇIKLAMA:    Camiü's-Sağir şerhinde el-Azizi: Amellerin. kab içindeki maddeye benzetilmesinden maksad, herhangi bir şeyin. dışının içinin belirtisi ve aynası olduğunu bildirmektir. Bu itibarla bir kimsenin içi iyi olursa dışı da iyi olur, demiştir.

 

EI-Hafni de: Bir kabta bal veya yağ gibi bir madde bulunduğunda, altı iyi olursa üstü de iyi olur. Bunun aksine dibteki kısım bozuk olursa üste de sirayet eder ve üst kısmı da bozulur. Kişinin amel ve davranışları da böyledir. Kişinin amel ve hareketleri iyi olursa nurları bedenin dışına yansır ve dışını da iyileştirir. Bunun aksine kişinin fiil ve hareketleri kötü olursa bunun izi bedenin dışına intikal eder ve dış kısmı manen lekeleyip kirletir. Hadisten maksad şu da olabilir: İç amel olan ihlas ve temiz niyet, dış ameli yani bedenle veya dille yapılan ameli kabule layık hale getirmekle düzenlenmiş olur, islah etmiş olur. Hulasa ihlas, amellerin makbul olmasına vesile olur. İhlasın zıddı olan riyakarlık ve gösteriş de bir iç amel ve kalp işidir. Kişinin kalbindeki niyet riyakarlık. yani bozuk olduğu zaman bu niyetle yapılan ibadet de bozuk sayılır. Şu halde iç bozukluk dış bozukluğa sebep olur, demiştir ..