SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4200 >>

DEVAM: 20- AMEL (YANi İBADET İŞiN)E ENDİŞE İLE TİTİZLİK GÖSTERMEK BABI

 

كَثِيرُ بْنُ عُبَيْدٍ الْحِمْصِيُّ. حدّثنا بَقِيَّةُ عَنْ وَرْقَاءَ بْنِ عُمَرَ.حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ ذَكْوَانَ، أَبُو الزِّنَادِ، عَنِ الأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا صَلَّى فِي الْعَلاَنِيَةِ فَأَحْسَنَ، وَصَلَّى فِي السِّرِّ فَأَحْسَنَ - قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ؛ هذَا عَبْدِي حَقَاً)).

 

في الزوائد: في إسناده بقية، وهو مدلس، وقد عنعنه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Kul, açıkta (yâni başkası tarafından görüldüğü yerde) namaz kılarken güzel (yâni usûlüne uygun ve gösterişsiz) kıldığı, gizli (yâni başkası tarafından görülmediği yerde) namaz kılarken de güzel kıliığı zaman Allah (Azze ve Celle) (o kulu överek): Bu, benim hakkıyla (ödevini yapan) kulumdur, buyurur.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedinde Bakiyye bulunur. O, tedlisçidir, hadisi an'ane ile rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Bu hadis, sırf Allah rızası için ve her türlü gösteriş ve riyakarlıktan uzak olarak namazını usulüne uygun eda eden, bu ibadeti başkasının gördüğü yerde veya görmediği yerde ifa etmek hususunda bir farklılık göstermeyen mümin'in Allah'ın övgüsüne kavuştuğunu bildirir. Yüce Allah böyle kulunu sevdiğini, beğendiğini meleklerine ilan eder. Melekler de o kulu sever ve nihayet sevgisi yerdekilerin kalblerine de girer. Böyle bir kul kulluk görevini hakkıyla yerine getirmiş olur.