SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4226 >>

DEVAM: 25- KİŞİYİ İYİ HASLET VE GÜZEL SIFATLARIYLA ANMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّار. حدّثنا أَبُو دَاوُدَ. حدّثنا سَعِيدُ بْنُ سِنَانٍ، أَبُو الشَّيْبَانِيُّ، عَنْ حَبِيبِ بْنِ أَبِي ثَابِتٍ، عَنْ صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنِّي أَعْمَلُ الْعَمَلَ، فَيُطّ!لَعُ عَلَيْهِ، فَيُعْجِبُنِي؟ قَالَ:  ((لَكَ أَجْرَانِ: أَجْرُ السِّرِّ وَأَجْرُ الْعَلاَنِيَةِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Bir adam: Yâ Resûlallah! Ben (hayırlı) bir iş yapanın. Sonra (o işi yaptığını) duyulur. Ben de duyulmasından hoşlanırım (yani bu duruma ne buyurulur)? dedi. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Senin İçin iki sevab vardır: Gizli yapmak sevabı ve açıktan yapma sevabı, buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:    Bu hadisin başkaca kim tarafından rivayet edildiğine bakılmalıdır. Bu hadis, yapılan hayırlı bir şeyin başkası tarafından duyulması ve hayır sahibinin bundan hoşlanmasının sakıncalı olmadığına delalet eder. Hatta. hayır sahibinin teşvik ve gayreti olmaksızın başkası tarafından duyulması hayır sahibi için ikinci bir sevab vesilesidir. Çünkü başkası için örnek olma durumu vardır.

 

Bilindiği gibi gizli ve aşikar her türlü hayrın Allah katında makbulolması için ihlas, yani sırf Allah rızası için yapılmış olması şarttır. Bu ihlas zedelenmedikten sonra hayrın aşikar yapılmasında bir sakınca yoktur. Bilakis başkasının hayra teşviki açısından sevab olur.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e soru soran zat, ihlaslı olarak yaptığı işin başkası tarafından duyulmasının o gibi hayra teşvik vesilesi olacağını umduğu için hoşlanmıştır. Yoksa bir takdir veya şöhret gibi dünyalık bir gaye için değildir. Bu sebepledir ki hem gizli hayır yapma hem de aşikar hayır yapma sevabını kazanmış olur.