SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4235 >>

DEVAM: 27- EMEL (YANİ UZUN ÖMÜR VE BOL MAL GİBİ NEFSİN HOŞLANDlĞI ŞEYLERİ UMMAK) VE ECEL BABI

 

حدّثنا أَبُو مَرْوَانَ الْعُثَمَانِيُّ . حدّثنا عَبْدُ الَعَزَيزِ بْنُ أَبِي حَازِمٍ عَنِ الْعَلاءِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ أَبِيهِ ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ رَسُول اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ :

 ((لَوْ أَنَّ لاِبْنِ آدَمَ وَادِ بَيْنِ مِنْ مَالٍ، لأَحَبَّ أَنْ يَكُونَ مَعَهُمَا ثَالِثٌ. وَلاَ يَمْلأُ نَفْسَهُ إِلاَّ التُّرَابُ. وَيَتُوبُ اللهُ عَلَى مَنْ تَابَ)).

 

في الزوائد: إسناد طريق ابن ماجة صحيح. رجاله ثقات.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Adem oğlunun iki dere dolusu mal'ı olsa bunlarla beraber bir üçüncüsünü ister. Âdemoğiunun (ihtiraslı) nefsini topraktan başka hiçbir şey dolduramaz. Allah tevbe edenin tevbesini kabul eder.'*

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: İbni Mace'nin bu hadisinin senedi sahih Olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

AÇIKLAMA:    Zevaid türünden olan bu hadisin benzerini Buhari. Müslim, Tirmizi ve Ahmed, Enes (r.a.)'den rivayet etmişler.

 

Hadisin "Ademoğlunun nefsini topraktan başka hiç bir şey dolduramaz" cümlesinden maksad şudur: İnsanoğlu ölüp de karnı mezar toprağıyla doluncaya kadar dünya malına ihtirası devam eder. Bu hüküm insanların çoğunlUğU itibariyledir. Aşırı ihtirastan uzak duran takva sahibi mu'minler de vardır.

 

Hadisin "Allah tevbe edenin tevbesini kabul eder" cümlesi şöyle yorumlanmıştır: Yani Allah diğer kullarının tevbelerini kabul buyurduğu gibi ihtiraslı olan kimsenin de tevbesini kabul eder... Hadisin bu cümlesi dünya malına aşırı ihtirasın kötü bir hastalık olduğuna ve ihtirastan dönüş yapan bir kimseye: Tevbe etti, denilebildiğini işaret eder.

 

Cümledeki Tevbe sözcüğü lügat manasında kullanılmış olabilir ki dönüş yapmak demektir. Bu takdirde cümlenin manası şöyle olur: Allah dünya malına ihtirastan dönüş yapanın dönüşünü kabul eder.

 

Tıybi ise bu hadisin şöyle de yorumlanmasının mümkün olduğunu söylemiştir: Dünya malını sevmek, elde etmeye gayret göstermek ve ondan doymamak huyu, insanların yaratılışında bulunan bir haslettir. Ancak Allah'ın koruyup muvaffak kıldığı kimseler bu huyu giderirler. Bu nevi kimselerin sayısı ise azdır. İnsanoğlunun sözkonusu ihtiras huyunun fena bir şey ve günah gibi olup giderilmesinin mümkün olduğuna işaret edilmek üzere hadiste tevbe kelimesi kullanılmıştır.