SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4250 >>

DEVAM: 30- TEVBEYİ (HATIRLAMAK) BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ الدَّارِمِيُّ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ الرَّقَاشِيُّ. حدّثنا وُهَيْبُ بْنُ خَالِدٍ مَعْمَرُ عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ، عَن أَبِي عُبَيْدَةَ بْنِ عَبْدِ اللهِ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ : قَالَ رَسثولً اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((التَّائِبُ مِنَ الذَّنْبِ، كَمَنْ لاَ ذَنْبَ لَهُ)).

 

قال السندي ّ: الحديث ذكره صاحب الزوائد في زوائده وقال: إسناده صحيح. رجاله ثقات. ثم ضرب على ما قال. وأبقي الحديث على الحال. وفي المقاصد الحسنة: رواه ابن ماجة والطبرانيّ في الكبير البيهقيّ في الشعب من طريق أبي عبيد الله بن عبد الله بن مسعود عن أبيه. رفعه. ورجاله ثقات.بل حسنة شيخنا. يعني لشواهده. وإلا فأبو عبيدة، جزم غير ولن يأتي ثم يسمع من أبيه.

 

Abdullah (bin Mes'ud) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Günahtan tevbe eden kimse, hiç günahı olmayan kimse gibidir."

 

Not: Sindi şöyle demiştir : Zevaid sahibi bu hadisi Zevaid adlı kitabında anlatmış ve: Bunun senedi sahih olup ravileri güvenilir zatlardır, dedikten sonra bu sözüne bir şey eklememiş, bu kadarla yetinmiş ve hadisi kendi haline bırakmıştır. E

 

l-Makasıdü'l-Hasana'da da: Bu hadisi İbn-i Mace de, Taberanî el-Kebîr'de ve Beyhaki eş-Şuabta Ebu Ubeyde bin Abdullah bin Mes'ud aracılığıyla babasından (yani Abdullah bin Mes'ud'den) merfu' hadis olarak rivayet etmişler ve ravileri güvenilir zatlardır. Hatta şeyhimiz bu hadisi hasen saymıştır. Sebebi ise bu hadisi te'yid eder mahiyette başka hadislerin bulunmasıdır. Aksi takdirde hasen sayılmaman gerekir. Çünkü Ebu Ubeyde'nin babasından hadîs işitmediğini kesinlikle söyleyenlerin sayısı bir değildir, diye bilgi verilmiştir.

 

AÇIKLAMA:   4248. hadis Zevaid türündendir. Bu hadis, günahların çokluğunun tevbeye mani olmadığına ve günahlar ne kadar çok olursa olsun onlardan edilecek tevbe'nin kabule şayan olduğuna delalet eder.

 

4249. hadis de Zevaid türündendir. Bu hadiste. Allah'ın kulunun tevbe etmesine çok razı olduğu bir misal ile bildirilmektedir.

4250. hadiste, günahtan tevbe eden kimsenin günahsız kimse gibi olduğu bildirilmektedir. Bu hadis, günah çeşidi ne olursa olsun ondan tevbe etmenin geçerli olduğuna delalet eder. Çünkü hadiste herhangi bir kayıt ve sınırlama yoktur. Ayrıca sağlıklı yani şartlarına ve usulüne uygun olarak edilen tevbenin kabul olunacağı/ da hadisin zahirinden anlaşılır. Hadiste günahtan tevbe eden kimse günahsız kimseye benzetiimiştir. Bu benzetmeden maksad tevbe eden kişinin o günahtan dolayı cezalandırılmaması olabilir. Yani günah işlememiş olan kimse nasıl cezalandırılmıyacaksa, günahından tevbe eden de onun gibi cezalandırılmıyacaktır. İkinci bir ihtimal tevbe eden kişinin günahının defterinden silinmesidir.

 

Bu hadiste de tevbe etmenin faziletine delalet eder ve günahkar kulları tevbe etmeye teşvikte bulunur.