SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4251 >>

DEVAM: 30- TEVBEYİ (HATIRLAMAK) BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ مَنِيعٍ . حدّثنا وزَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ. حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مَسْعَدَ عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَنَسٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

((كُلُّ بَنِي آدَمَ خَطَّاءٌ. وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ)).

 

Enes (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Adem oğullarının hepsi çok günah işler. Çok günah işleyenlerin en hayırlısı çokça tevbe edenlerdir.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi, Ahmed, Darimi ve Hakiın de rivAyet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:    Tuhfe yazarı bu hadisin izahında özetle şu bilgiyi verir: Hadisin; .... ifadesi "insanların tümü ve bütünü" olarak yorumIanabilir. Bu takdirde insanların büyük çoğunluğunun günah işlediği anlamı çıkabilir. Çünkü insanların çoğu günah işlediği zaman bu hüküm tümüne verilebilir. Bu takdirde Nebiler bu hükmün dışında kalır. Yukardaki ifade "Her insan" şeklinde yorumlanabilir. Bu takdirde Nebiler müstesna tutulur. Yani hadisten maksad şu olur: "Nebiler dışında kalan her insan bazı günahları işler."

 

Tuhfe yazarı birinci yorumun daha sağlıklı oldUğunu söyler. Bilindiği gibi Nebiler küçük ve büyük her nevi günahtan paktır. Yani Allah onları günah işlemekten korumuştur. Bazı Nebilerden meydana gelen ve hata olarak tanımlanan şeyler, aslında günah değil de evla ve en uygun olana muhalif davranışlardır. şöyle de söylenebilir: Bazı Nebilere isnad edilen hatalar, günah işleme kasdı olmaksızın bir yanılma veya unutma eseri olarak onlarda görülen davranışlardır.