SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4273 >>

33- BA'S (YANİ ÖLÜMDEN SONRA DİRİLME) HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا عَبَّادُ بْنُ الْعَوَّامِ عَنْ حَجَّاجٍ، عَنْ عَطِيَّةَ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّ صَاحِبَيَ الصُّورِ بِأَيْدِيهِمَا ((أَوْ فِي أَيْدِيهِمَا)) قَرْنَانِ. يُلاَحِظَانِ النَّظَرَ مَتَى يُؤْمَرَانِ)).

 

في الزوائد: إسناده ضعيف، لضعف حجاج بْنُ أرطاة وعطية العوفيّ.

 

Ebü Saîd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Sur'un iki sahibinin ellerinde (üfleyecekleri) iki boynuz bulunur. Ne zaman (üflemekle) emrolunacaklarını dikkatle gözleyip düşünürler.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Ravilerden Haccac bin Ertat ve Atiyye el-Avfi'nin zayıflığı nedeniyle bunun senedi zayıftır.

 

AÇIKLAMA:    Sur: Boynuz şeklinde borazan ve düdüktür. Kam: Boynuz demektir.

En-Nihaye'de: Sur: Kıyamet günü ölülerin diriltileceği zaman İsrafil (a.s.)'ın üfleyeceği boynuz şeklindeki borazandır, denilmiştir.

Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai'nin rivayet ettikleri bir hadiste; "Nebi (s.a.v.); "Sur, içine üflenen bir boynuzdur" buyurmuştur. Avnü'l-Mabüd yazarının naklen beyanına göre el-Erdebili demiştir ki: Mücahid ve başkaları: Sur, borazan şeklindedir. Ruhlar onun içine konulur. Sonra üflenir, demişlerdir.

 

Bu hadis. üfleme olayının iki defa vuku bulacağına, her üflemenin ayrı bir melek tarafından bir borazana olacağına delalet eder. Ancak bu hadisin senedinin zayıflığı yukarda belirtilmiştir. Bundan sonra gelen hadiste anılan Zümer suresinin 68. ayetine göre Sur bir tanedir ve ona iki defa üflenecektir. Müfessirler ve hadis şarihlerinin çoğu üfleme işinin İsrafil (a.s.) tarafından yapılacağını bildirirler.