SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4275 >>

DEVAM: 33- BA'S (YANİ ÖLÜMDEN SONRA DİRİLME) HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عِمَّارٍ وَمُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ، قَالاَ: ثنا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ أَبِي حَازِمٍ. حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ مِقْسَمٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم، وَهُوَ عَلَى الْمِنْبَرِ يَقُولُ:

 ((يَأْخُذُ الْجَبَّارُ سَمَاوَاتِهِ وَأَرَضِيهِ بِيَدِهِ ((وَقَبَضَ يَدَهُ، فَجَعَلَ يَقْبِضُهَا وَيَبْسُطُهَا)) ثُمَّ يَقُولُ: أَنَا الْمَلِكُ. أَيْنَ الْجَبَّارُونَ؟ أَيْنتَ الْمُتَكَبِّرُونَ)) قَالَ، وَيَتَمَايَلُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ يَمِينِهِ وَعَنْ شِمَالِهِ. حَتَّى نَظَرْتُ إِلَى الْمِنْبَرِ يَتَحَرَّكُ مِنْ أَسْفَلِ شَيْءٍ مِنْهُ حَتَّى إِنِّي لأَقُولُ: أَسَاقِطٌ هُوَ بِرَسُولِ اللهِصلى الله عليه وسلم؟

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) minber üstünde şöyle buyururken işittim, demiştir: Cebbar (olan Allah kıyamet günü) mülkü olan gökleri ve yerleri eline (şöyle) alır.

 

(Ravi Abdullah bin Ömer dedi ki: Ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) böyle buyururken avucunu kapadı sonra da açıp kapatmaya başladı).

 

(Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)) sözlerine devamla şöyle buyurdu): Sonra Allah buyurur ki: Cebbar benim, Melik benim. Hani (dünyadaki) cebbarlar nerede? Mütekebbirler nerede?

 

Ravi Abdullah bin Ömer dedi ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu konuşmasını yaparken sağına ve soluna eğiliyordu. Hatta baktım minber altından (yukarısına kadar) öyle sallanıyor ki ben kendi kendime artık minber Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) İle beraber düşecek mi? diyor (ve endişeleniyor) dum.

 

 

AÇIKLAMA:    Bu hadis, sünenimizde 198 numarada geçti. Orada belirttiğim gibi bu hadisi Müslim de rivayet etmiştir. Ayrıca Ebu Davud da bunun bir benzerini Sünnet kitabının "Babün Fi'r-Reddi Ale'I-Cehmiyye" bölümünde rivayet etmiştir. Hadisin gerekli izah orada, yani 198 numarada yapıldığı için tekrarlamaya gerek yoktur. Ancak şunu ilave edeyim: Bu hadis, Zümer suresinin 87. ayetinde geçen; "Ve yer (küresi) tümüyle kıyamet günü Allah'ın avucundadır. Gökler de O'nun sağ eliyle dürülmüş olacaktır." Nazm-i İlahi'nin tefsir ve açıklaması gibidir. Hadisten kasdedilen mana, Allah Teala'nın azametinin ve kudretinin büyüklüğünü ifade etmek ve akıllara durgunluk veren büyük şeylerin ve işlemlerin O'nun azameti karşısında çok basit ve küçük olduğunu belirtmektir.

 

El, avuç, parmak gibi organları ifade eden kelimeler Allah Teala hakkında varid olduğu yerlerde bildiğimiz organlar manasında kullanılmamıştır. Çünkü Allah cisim değildir, bildiğimiz anlamda organlar O'nun hakkında düşünülemez. Bu kelimelerin nasıl yorumlanacağı hususu ile ilgili gerekli bilgi 198 nolu hadisin açıklamasında verilmiştir. Oraya bakılmalıdır .

 

198 NOLU HADİS İÇİN TIKLA