SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4338 >>

DEVAM: 38- CENNET'İN SIFATI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. ثنا مُعَاذُ بْنُ هِشَامٍ. ثنا أَبِي عَنْ عَامِرٍ الأَحْوَلِ، عَنْ أَبِي الصِّدِّيقِ النَّاجِي، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((الْمُؤْمِنُ إِذَا اشْتَهَى الْوَلَدَ فِي الْجَنَّةِ، كَانَ حَمْلُهُ وَوَضْعُهُ فِي سَاعَةٍ وَاحِدَةٍ، كَمَا يَشْتَهِي)).

 

Ebu Saîd-i Hudrî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Mu'mİn kişi, cennet'te çocuk istediği zaman, arzu ettiği gibi çocuğun ceninliği, doğumu (ve erginlik çağma varması) tek bir saatte olur.

 

 

AÇIKLAMA:    Bu hadisi Tirmizi, Cennet rivayet etmiş. ve: Bu hadis, hasen - garib'tir. Ilim ehIi bu mes'ele hususunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları; Cennette cinsel ilişki vardır. Fakat çocuk olmaz, demişlerdir. Tavus, Mücahid ve İbrahim Nahai'den bu görüş rivayet edilmiştir. Muhammed (yani Buhari): İshak bin Ibrahim, bu hadisin izahında demiş ki: Lakin cennet ehli çocuk istemez, diye nakilde bulunmuştur. Yine Muhammed (bin İsmail el-Buhari demiş ki: Ebu RazIn el-Ukayli (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (s.a.v.): "Cennet ehlinin cennette çocuğu olmaz" buyurmuştur, diye bilgi vermiştir.

 

Tuhfe yazarının beyamna göre bu hadisi Ahmed, İbni Hibban ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

Buhari'nin İshak'tan olan rivayetinin ve yorumunun özeti şudur: Yani cennetteki mu'minler faraza çocuk sahibi olmak isteseler, çocuğun ceninliği, doğumu ve ergenliği bir saatte tamamlanır ve arzularına uygun, yani erkek mi kız mı arzu ediyorlarsa arzu ettikleri gibi olur. Lakin cennet ehlinde bu arzu ve istek olmayacaktır.