SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4340 >>

DEVAM: 38- CENNET'İN SIFATI BABI

 

حدّثنا هَنَّادُ بْنُ السَّرِيِّ. ثنا أَبُو الأَحْوَصِ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ زَيْدِ بْنِ أَبِي مَرْيَمَ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَنْ سَأَلَ الْجَنَّةَ، ثَلاَثَ مَرَّاتٍ، قَالَتِ الْجَنَّةُ: اللّهُمَّ! أَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ. وَمَنِ اسْتَجَارَ مِنَ النَّارِ، ثَلاَثَ مَرَّاتٍ، قَالَتْ النَّارُ: اللّهُمَّ! أَجِرْهُ مِنَ النَّارِ)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Kim (Allah'tan) cenneti üç defa isterse cennet: Allahım onu cennete dahil et, der. Kim de cehennem ateşinden korunmasını (Allah'tan) üç defa dilerse, cehennem ateşi: Allahım onu cehennem ateşinden koru, der.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi, Nesai. İbni Hibban ve Hakiın de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:    Allah'tan cenneti istemek, "Allahım senden cennet isterim" veya "Allahını, beni cennete dahil eyle" gibi dua biçimi ile olur, Bu duayı üç defa tekrarlamak aynı oturumda veya başka başka yerlerde olabilir. Duanın adabından biri de duaya devam ve ısrar etmektir, peşini bırakmamaktır.

Cennetin o kişi için dua etmesi hal diliyle olabildiği gibi Allah'ın izniyle sözlü de olabilir. Çünkü Allah cansızları bile konuşturmaya Kadirdir.

 

Cehennem ateşinden korunmak için dua etmek de çeşitli şekillerde olabilir. Mesela "Allahını, beni cehennem ateşinden koru" diye dua edilebilir. Cehennem ateşinin o kimse için dua etmesi de cennetin dua etmesi gibidir.