SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4341 >>

DEVAM: 38- CENNET'İN SIFATI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَأَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ، قَالاَ: ثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَامِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ لَهُ مَنْزِلاَنِ: مَنْزِلٌ فِي الْجَنَّةِ، وَمَنْزِلٌ فِي النَّارِ. فَإِذَا مَاتَ، فَدَخَلَ النَّارَ، وَرِثَ أَهْلُ الْجَنَّةِ مَنْزِلَهُ. فَذلِكَ قَوْلُهُ تَعَالَى: أُولئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ)).

وهذا آخر سنن الإمام الحافظ أبي عبد الله محمد بن يزيد القزوينيّ.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Sizden hiç bir kimse yoktur ki iki konağı olmasın: Bir konak cennette, diğer bir konak da ateşte cehennemdedir. Bu itibarla bir adam ölüp de ateşe girdiği zaman cennet halkı o kimsenin (cennetteki) konağına varis olurlar. İşte cennet ehlinin cehennemliklerin cennetteki konaklarına varis olmaları Allah Teala'nım bu sıfatları taşıyanlar, varislerdir.'' (Mu'minun, 10} buyruğunun te'yid ettiği bir hükümdür.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi Buharl ile Müslim'in şartları üzerine sahilıtir.

 

AÇIKLAMA:    Zevaid türünden olan bu hadisin sonunda anılan Ayet, Mü'minun suresinin 10. ayetidir. Bu surenin birinci ayetinden 9. ayetine kadar olan bölümde mu'minlerin taşıdıkları önemli sıfatları beyan buyurularak gerçek felah ve kurtuluşa erenlerin bu sıfatları taşıyanlar olduğu bildirildikten sonra 10 ve 11. ayetlerinde mealen şöyle buyurulur: "İşte bu sıfatları taşıyanlar varis olanlardır," (10) "Ki onlar Firdevs (cennetin) e varis olacaklardır. Onlar orada ebedi olarak kalacaklardır.' (11)

 

Bu hadise göre her insan için biri cennette, diğeri cehennemde olmak üzere iki konak bulunur. Küfür üzerinde ölen bir kimsenin cennetteki konağı, mu'minlere kalacak ve böylece mu'minler o makamlara mirasçı gibi konacaklardır.

 

Bazı rivayetıere göre cennetlik olan mu'minlerin cehennemdeki yerlerine de cehennemlik olanlar mirasçı olacaklar. Yani bu yerler cehennemliklere kalacaktır.

 

 

SÜNEN İBN-İ MACE TERCEME VE ŞERHİ BURADA BİTTİ

 

 

Mütercimin Notu: EI-İmam el-Hafız Ebu Abdillah Muhammed bin Yezid el-Kazvini'nin Sünen adlı kitabı burada sona erdi.

 

Mahir: Allah (Celle ve A'la) bu eserde payı olan her Müslüman'a Rahmet etsin....