SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 182 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، ومُحَمَّد بْنُ الصباح. قَالَا: حَدَّثنَا يزيد بْنُ هارون. أَنْبَأَنَا حماد بْنُ سلمة، عَنْ يعَلِيّ بْنُ عطاء، عَنْ وَكِيْع بْنُ حدس، عَنْ عمه أَبِي رزين؛ قَالَ:

 - قلت: يا رَسُول اللَّه! أَين كَانَ ربنا قبل أَن يخلق خلقه؟ قَالَ ((كَانَ فِي عماء، مَا تحته هُوَاء، وما فوقه هُوَاء، وما ثُمَّ خاق، عرشه عَلَى الماء)).

 

Ebu Rezin r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle söylemiştir: Ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e:

 

- Ya Resulallah! Rabbimiz mahlukatı yaratmadan önce nerde idi? diye sordum. Resulullah s.a.v. :

 

«Rabbimiz, ne altında ne de üstünde hava bulunmayan bir ama (bulut) da idi. Orada hiçbir yaratık yoktu. Rabbimizin arşı su üzerindedir», buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:

 

BUHARİ’DE ARŞ’A DAİR HADİSLER VE OLDUKÇA GENİŞ VE İYİ İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

Tirmizi bu hadis hasen sahihtir demiştir.

 

Sindi ve Miftahü'l-Hace müellifleri, alimlerin çoğunun bu hadis'in sıfat hadislerinden olduğunu, ona inandıklarını, fakat manasını bilmediklerini ve çözüm işini bilenlere bıraktıklarını söylemişlerdir, diyorlar. Sindi, bu arada hadisin yorumunu yapan alimlerin te'villerini de şÖyle beyan ediyor:

 

1. Bazı alimler, ravinin «Rabbimiz nerde idi? sorusunda bir muzafın takdiri. ile «Rabbimizin arşı nerde idi?» şeklinde yorumlamışlardır. Bu takdirde ravinin sorusundaki «Mahlukat» mefhumundan «Arş» müstesna tutulur. Bu tevile göre; hadisin müşkil bir yönü kalmıyor. Çünkü soru ve cevap arş'a ait olmuş oluyor.

 

2. Diğer bir kısım alimler de ravinin sözünü tevil etmezler de Reslilulah s.a.v.'in verdiği cevabı şöyle yorumIarlar:

 

Hadiste geçen «Ama» bulut demektir. Bulut da bir yaratıktır.

 

Soru sahibi hiç bir yaratık yok iken Rabbimiz nerde idi? diye sorduğuna göre, ona verilen cevapta hiç bir yaratık yok iken Rabbimiz bir yaratık olan bulut içinde idi, diye cevap verilmesinin sakatlığı malumdur. O halde «Rabbimiz amada idi» cümlesi, Rabbimizin beraberinde hiç bir şey yok idi diye yorumlanır. Bazı rivayetler ...... kelimesi yerinde ....kelimesi mevcuttur. Miftahu'l-Hace'nin beyanına göre; ..... olunca fıkranın açık manası «Rabbimiz ile beraber hiç bir şey yok idi» demek oluyor. Tirmizi de aynı durumu naklen beyan ediyor. Verilen cevapların neticesi şudur:

 

Allah için ne mahlukatı yarattıktan sonra ne de önce mekan ve yer yoktur. Hele yaratıkları yaratmadan önce, mekan mefhurnu yok iken nasıl Rabbimiz için bir yer düşünülebilir.

 

Miftahü'l-Hace müellifi diyor ki: Hadisin metninde geçen: «Ne altında hava var ne de üstünde hava var» tabiri, Allah için haşa bir mekan durumunun hatıra gelmemesi için kullanılmıştır. Çünkü bildiğimiz manadaki bulutun, bir yer olmaksızın var olması muhaldir (imkansızdır), (Sonra üstünde ve altında havanın olmayışı da düşünülemez,) Ravinin sorusu mekana ait olduğu için cevap da mekan ile verilmiş oluyor Yani eğer şu tarif edilen tarzda bir mekan var ise; işte Rabbimiz o mekanda idi. Böyle bir bulutun, hem de tüm yaratıklar yaratılmadan önce, aslında yaratık olan bir bulutun var olması mümkün olmadığına göre Allah için bir mekan düşünülemez,