SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2347 >>

DEVAM: 20- KUR'A İLE HÜKÜM VERMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنِ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا يَحْيَى بْنُ يَمَانٍ، عَنْ مَعْمَرٍ، عَنْ الزُّهْرِيِّ عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّ النَّبِّي كَانَ إِذَا سَافَرَ أَقْرَعَ بَيْنَ نِسَائِهِ.

 

Âişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir sefere çıkmak istediği zaman kadınları arasında kur'a çekerdi, (ve kur'ayı kazananı beraberinde götürürdü.)

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:    Parantez içindeki ilave Buhari ve Ebu Davud'daki rivayetten alınmadır. Bu hadis müellifimizin süneninde 1970 numarada da geçmiştir. Birden fazla karısı bulunan bir adam yolculuğa gittiğinde bunlardan birisini beraberinde götürmek istediği takdirde aralarında kur'a çekmesinin meşruluğuna bu hadis bir delildir ve kur'a usulünün bazı meselelerde meşruluğuna da delalet eder. Birden fazla karısı bulunan adamın kur'a çekmeden birisini beraberinde sefere götürmesi cumhura göre caiz değildir. Hanefiler ile Malik'e göre caizdir. 1970 nolu hadisin izahında biraz daha geniş bilgi verilmiştir. Oraya müracaat edilebilir .