SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2364 >>

28- ADAM'IN GÖRGÜ TANIKLlĞI VARDIR DA İLGİLİ KİŞİ BU DURUMU BİLMEZ, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ عَبْد الَّرَحْمَنُ الجُعْفِيُّ قَالا: ثنا زَيْدِ بْنُ الحُبَابِ العُكْلِيُّ. أَخْبَرَنِي أُبَيُّ بْنُ عَبَّاسٍ بْنِ سَهْلِبن سَعْدٍ السَّاعِدِيِّ. حّدَّثَنِي أَبُو بَكْرِ بْنُ عَمْرِو بْنِ حَزْمٍ. حدَّثَنِي مُحَمَّد بْنُ عَبْدَ اللّهِ بْنِ عَمْرِو بْنِ عُثْمَانُ بْنِ عَفَّانَ. حَدَّثَنِي خَارِجَةُ بْنُ زَيْدِ بْنِ ثَابِتٍ. أَخْبَرَنِي عَبْد الَّرَحْمَنُ بْنُ أَبِي عَمْرَةَ الأَنْصَارِيِّ؛ أَنَّهُ سَمَعَ زَيْدَ بْنَ خَالِد الجُهَنِيَّ يَقُولُ: إِنَّهُ سَمَعَ رَسُولُ اللهِ يَقُولُ:  ((خَيْرُ الشُّهُودِ مَنْ أَدَّى شَهَادَتَهُ قَبْلَ أَنْ يُسْئَلَهَا)).

 

Zeyd bin Hâlid el-Cühenî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den, şöyle buyururken işitmiştir: «Şâhidlerin en hayırlısı, şâhidlik etmesi taleb edilmeden önce tanıklık görevini ifâ edendir.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Malik. Ahmed. Müslim ve Ebu Davüd da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:    Müslim deki hadis metni şöyledir; «İyi dinleyin ben şahidlerin en hayırlısını size haber vereyim; Şahidlik etmesi taleb edilmeden önce şahidlik eden kimse." Ebu Davud ile Tirmizi' deki metin de böyledir.

 

Bundan önceki bab'da geçen hadisler, şahidlik etmesi taleb edilmeden önce kişinin şahidlik etmesinin iyi olmadığına delalet ederler. Orada verilen izahta gerekli bilgi verildi ve hadisin yorum şekli anlatıldı. Bu hadiste ise şahidlik etmesi taleb edilmeden önce kişinin şahidlik etmesinin övgüye layık olduğu belirtilmiştir. Orada dolaylı olarak bu hadisin yorum şekline de değinilmişti. Nevevi bu hadisin şerhinde özetle şöyle der: "Bu hadis ile kasdedilen mana hakkında iki yorum vardır. Bunların en sahih ve en meşhür olanı Malik ve Şafii'nin arkadaşlarının yaptığı şu yorumdur; Bir insanın bir hakkı ile ilgili olarak bir şahsın şahidliğe yararlı bilgisi vardır. Fakat hak sahibi, bu şahsın bilgisinden habersizdir. Şahıs, hak sahibine gelir ve konuya şahid oldUğunu bildirir. İşte bu şahıs, en hayırlı şahid'dir.

 

İkinci yorum: Bu hadis hasbi şahidlik hakkındadır. Yani sırf insanlara mahsus haklar dışında kalan davalara ait şahidliktir ki bu davalar yalnız Allah Teala haklarına aittir veya Allah Teala ile kul haklarının birleştiği meselelere aittir. Bunlara örnek: Boşama, azadlama, vakıf, umumi vasiyyetler, cezalar ve benzeri konular. Bu gibi konularda bilgisi olan şahidlerin hakim'e müracaat ederek ifade vermeleri vacibtir. Allah Teala Kur'an-ı Kerim'in müteaddid ayetlerinde Allah için şahidlik etmeyi emretmiştir.

 

 

Birinci yorumda anılan meseleler hakkında da bilgisi olan kimselerin şahidliklerini gizlernemeleri ve bilgilerini hakim'e aktarmaları vacibtir. Çünkü bu bilgiler birer eınanettir. Emaneti ödemek gereklidir.

 

Bu hadis başka şekilde de yorumlanmıştır. Nevevi bu şekilleri de anlattıktan sonra bu hadis ile bundan önceki babta geçen hadis arasında bir çelişki bulunmadığını tekrar anlatır. Biz bu hususu bundan önceki bab'da anlattığımız için bunu tekrarlamaya gerek görmüyoruz.