KURTUBİ

HAC

 

İHRAM

 

Tavaf Edenler, - Kabenin Yakınında Namaz Kılmak mı, Tavaf Etmek mi Faziletlidir? (Bakara 125)

 

İbrahim A.S.’ın duası ve Menasik (Bakara 128)

 

Safa ile Merve'nin Anlamı - Allah'ın Şe'airi - Haccın Kelime Anlamı - Umre - Safa ile Merve Arasında Sa'y etmek - Safa ile Merve Arasında Sayin Uygulaması - Safa ile Merve Arasında Sayetmenin Hükmü - Ka'be ve Safa ile Merve Arasında Binekli Olarak Tavaf Edip Sa'y etmek (Bakara 158)

 

Hacc - Haccın ALLAH Tarafından Tesbit Edilen Vakti Değiştirilemez - Hacc için ihrama Girme Zamanı - Hac ile ilgili Cahili Gelenekler - Şeriatte Yeri Olmayan Bir Amel Allah'a Yaklaştırıcı Olamaz (Bakara 189)

 

Haccın ve Umrenin Tamamlanması Ne Demektir? - ihrama Girmek için Tayin Edilen Mikatler - Mikata Gelmeden Önce ihrama Girmek - Hac ve Umrede Niyet - Hac için ihrama Giren Murahik ve Köle (Bakara 196)

 

Hanefilere Göre "Muhsar" Kapsamına Kimler Girer - Düşman Kuşatması Altında Kalan Muhsar Ne Yapar? - Kafir, Müslüman Düşman Yahut Zalim Yönetici Tarafindan Alıkonulan Kimsenin Durumu - Hastalık Dolayısıyla Muhsar Kimse (Beyte Ulaşamayan Kişi) - Hacc için ihrama Girenin ihsardan Korkarak Şart Koşması - Muhsar (Alıkonan Kimsenin) Kaza Etmesinin Vücubu - Bir Tarafı Kırılan veya Topallayanın ihramdan Çıkması - Hac ve Umre Açısından ihsar - Muhasara Altına Alan Kişinin Kimliği - Muhasara Altına Alan Düşmanın Uzun Süre Kalması Hali - Hediye Kurbanının Mahiyeti (Bakara 196)

 

ihsar Kurbanı Nerede Kesilir - Kurban Kesilmeden Önce Muhsar İhramdan Çıkabilir mi? - Muhsar Kurbanını Kestiği Takdirde Traş Olabilir mi? - Muhsar Kimsenin Saçını Traş Etmesiya da Kısaltması - Kadınlar Traş Olmaz, Saçlarını Kısaltırlar - Kurban Kesiminden Önce Saçı Traş Etmek - Haccda ve Hacc Dışında Traş Olmak (Bakara 196)

 

Hastanın Durumu - Başında Eziyet Verici Bir Durumu Olan İhramlı - Fidye Yolları - Baştaki Eziyet Halinde Fidye Olarak Yemek Yedirmek - Sabah Akşam Yemek Yedirmek Yeterli Olur mu? - İhramlı Kimsenin Traş Olması - Bu Yasakları İşleyenin Durumu - Fidyenin Yerine Getirileceği Yer - Nüsuk (Kurban) (Bakara 196)

 

Bu Buyruktaki "Emniyet"in Anlamı - Umreden Faydalanmanın (Temettu; Muhatapları - Temettu' İfrad ve Kır'an Hacları - Temettu' Haccı Şekilleri - Hac Aylarında Umre Yaptıktan Sonra ikametgahına Dönüp Sonra Hac için Gelen Temettu' Haccı Yapmış Olur mu? - Mekke Dışından Umre için Gelip ikametten Sonra Hacceden Mütemetti' Olur mu? - Temettu' Haccı Yapan Kimsenin Yapması Gereken Tavaf ve Sa'yler - Hac Ayları Dışında Umre Niyetiyle ihrama Giren, Ancak Hac Aylarında Umresini Yapan Kimsenin Durumu - Umre Niyetiyle Hac Aylarında ihrama Girdikten Sonra Tavaf Etmeden Hacca Başlarsa - Hacca Umrenin Katılması - Temettu' Haccı Yapanın Kurban Kesmesi - Temettu' Haccı Yapanın Ölmesi - Kolayına Gelen Kurban (Bakara 196)

 

Kurban Kesme imkanı Bulamayan Kimse - Teşrik (veya Mina) Günlerinde Oruç Tutmak - Temettu' Haccı Yapan Kurban Bulduğu Takdirde Oruç Tutabilir mi? - Diğer Yedi Gün .. - "Döndüğünüz Vakit" Buyruğundan Maksat - "Tam On Gün" - Aile ikametgahı Mescid-i Haramda Olanlar ve Olmayanlar - Aile ikametgahı Mescid-i Haram'da Olmayanların Yükümlülüğü, Kurban Kesmeleri ve Oruç Tutmaları - Aile ikametgahının Mescid-i Haram'da Olmayışı Ne Demektir? - O Allah'tan Korkun (Bakara 196)

 

Bilinen Aylar - Bilinen Aylar Hangileridir? - Hac Aylarının isimlerinin Tesbiti - Hac Ayları Dışında Hac Niyetiyle ihrama Girmek - Haccı Farz Etmenin Anlamı - Haccın Birinci Yasağı - Haccın ikinci Yasağı - Haccın üçüncü Yasağı - Cıdal’ın Mahiyeti (Bakara 197)

 

Hac Mevsiminde Allah'ın Lütfunu Aramak - Hacda Ticaret Yapmak - Arafat'tan Dönüş (ifada) - Arafat - Arafe'de Zeval'den Önce Vakfe Yapmak - Güneşin Batışından Önce Arafat'tan Ayrılan Kimsenin Durumu - Arafat'ta Binek üzerinde Vakfe Yapmak - Arafat'tan Mina'ya Doğru Yol Alış - Arafe'de Vakfe Yapılacak. Yer - Arafe Günü Mescidlerde Toplanmak - Arafe Gününün Fazileti - Arafe Günü Oruç Tutmak - Meş'ar-ı Haram'da Allah'ı Anmak - Meş'ar-i Haram'da Akşam ve Yatsı Namazının Birlikte Kılınması - Batıda Kızıllığın Batmasından Önce Müzdelifeye Varanın Durumu - imamın Arafe 'den Ayrılmasından Sonra Arafeye Gelenin Durumu - Müzdelife'de Namaz Kılma Şekli - Müzdelife'de Kılınan Akşam ile Yatsı Namazları Arasında Namaz Dışında Bir işle Uğraşmak - Müzdelife'de Gecelemek - Hidayete Karşılık Allah'ı Zikretmek (Bakara 198)

 

Hac ve insanlar Arasında Eşitlik - Müzdelife'de Vakfe - Müzdelife'den Mina'ya Dönüş Şekli - Telbiye Getirmenin Sona Ermesi (Bakara 199)

 

Bitirilmesi Gereken Menasik (Bakara 200)

 

Sayılı Günlerden Kasıt - Sayılı Günler ile Ma'Ium Günler - Namazın Akabinde Tekbir Getirmeyi Unutursa - Tekbir Getirmenin Başlangıcı ve Sona Ermesi - Tekbir Hangi Lafızlarla Yapılır - Acele Edenin Durumu - Tan Yeri Ağarmadan Önce Cemreye Taş Atmak - Taş Atma Günleri Geçerse - Kurban Bayramı Dördüncü Günü Güneş Batana Dek Taş Atamayan - Teşrik Geceleri Mina 'dan Başka Bir Yerde Geceyi Geçirmek - Hacıların Geceyi Mina'da Geçirmeleri Haccın Şeairindendir - Mina Dışında Geceyi Geçirmeleri Hususunda İzin Verilenlerin Taş Atmaları - Binek üzerinde Cemrelere Taş Atmak - Atılacak Taşların Niteliği - Taşlar Nereden Alınır? - Cemrelere Atılacak Taşları Yıkamaya Gerek Var mı? - Cemrelere Atmak için Kullanılamayanlar - Taşların Büyüklüğü - Cemrelere Taş Attıktan Sonra Elinde Taş Artan Ne Yapar? - Cemreler Aralıksız Olarak Taşlanmalıdır - Hastanın Taş Atması ve Hasta Adına Taş Atmak - Makbul Olan Taş Atma - Acele Etmek isteyen - Mekke Halkından Olan Hacılar ile Diğerlerinin Birinci Nefirde Mina'dan Ayrılması - Takva Sahibi Olanlar ve Mağfiret (Bakara 203)

 

Allah'ın insanlar üzerindeki Hakkı: Beyt'inin Haccedilmesi - Hac Fevrl midir (imkan Bulunulan ilk Fırsatta mı Haccetmelidir)? - Hac Bütün insanlara Farzdır - Güç Yetirebilme (istita'a) - Haccı Engelleyen Sebepler - Serveti Bulunmakla Birlikte Yeterli Nakit Bulamayan Kimse - Hasta ve Kötürümün Durumu - Yol Azığı Bulamayan Kimse, Yapılan Bağışı Kabul Edebilir mi? - Haccetme imkanı Olmakla Birlekte Haccetmemenin Hükmü ve Cezası (Al-i İmran 96-97)

 

Hediyelik Kurbanların Nişanlanması, Alametlendirilmesi - Hediyelik Kurbanlıklar ile Gerdanlıklılar - ihrama Girmek Niyetiyle Kurbanlıklara Gerdanlık Takmak - Hangi Şartlarda Hediyelik Kurban Gönderilirse Gönderen İhramlı Sayılır - Hediyelik Kurbanlıklara Dair Bazı Hükümler - Beyt-i Haram'ı Kastedip Gelenler ve Nüzul Sebebi - Ayet-i Kerimede Nesh Edilen Buyruklar ile ilgili Görüş Ayrılıkları - İhramdan Sonra Avlanmanın Hükmü ve Aslen Mübah Olan Bir Şeyin Yasaklanmasından Sonraki Durumu (Maide 2)

 

Gerdanlıklı ve Hediye Kurbanlıklar (Maide 97)

 

Ebu Hanife'nin, Bu Ayete Dayanarak Vakfı Gayri Meşru Görmesi ve Bu Görüşünün Münakaşası - Vakfedenin Vakıftaki Tasarrufu - Vakfedenin Vakfından Yararlanmasının Hükmü - Saibe Lafzını Kullanarak Köle Azad Etmek (Maide 103)

 

Tevbe suresi inince Hacc-ı Ekber Günü insanlara Yapılan ilan 

Hacc-ı Ekber Günü (Tevbe 3)

 

Haccın ilanı - İbrahim (a.s)'ın İlanı ve Yüce Allah'ın Bu İlanı Ulaştırması - Hacca Geliş (Gidiş) Keyfiyeti - Yayan Haccetmenin Fazıleti - Yürüyerek Haccetmek mi, Binerek mi Faziletlidir? - Deniz Yoluyla Hac Farz mıdır? - Beytullah'a Ulaşanın Yapacağı iş (Hac 27)

 

Haccın Faydalarına Tanık Olmak - Bilinen Günler (Hac 28-29)

 

Keffaret Kurbanları - Hediye Kurbanı Yerine Ulaşmadan Önce Sakatlanır ya da Telef Olursa - Kurban Kestikten Sonra Haccın Diğer işleri - Hacdaki Tavaflar (Hac 28-29)

 

Allah'ın Şeairini Ta'zim Etmek - Şeairin Ta'zimi - Şeair'in Tazimi Kalplerin Takvasından İleri Gelir - Kurbanlıkların Faydaları - Kurbanlık Deveye Binmenin Hükmü - Kurbanlıkların Varacağı Yer (Hac 32-33)

 

ALLAH’ın adını anarak kesmek (Hac 34)

 

Kurbanlıklar Haccın Şeairinin Bir Kısmıdır (Hac 36)