FARZ / VACİB

 

Yapılması mecburi olan işlere, ibadetler’e Farz denilir. Bu kelime tüm İslam toplumunda aynı şeyi ifade eder. Vacib kelimesinde ise ihtilaf vardır. İmam Numan bin Sabit, Meşhur Hanefiyye Mezhebi Kurucusu Müctehid Alim Ebu Hanife (rahimehullah) ve arkadaşları Vacib kelimesini Farz ile Sünnet arasında bir yer’e konumlandırırken diğer Mezhebler ve Müntesibleri Vacib kelimesini de Farz ile aynı manada kullanmışlardır.

 

Namaz: Beş vakit Namaz olan; Akşam (mağrib 3 rek’at), Yatsı (işa 4 rek’at), Sabah (fecr / sabah 2 rek’at), Öğle (zuhr 4 rek’at) ve İkindi (asr 4 rek’at) – Cuma (2 rek’at), Cenaze (farz-ı kifaye) Cemaatle (farz-ı kifaye –mezheb ihtilafları var-) namazları Farzdır. Namaz için gerekli temizlik, kıble ve diğer şartlar da farz’a dahildir. Aşağıdaki Kaynaklardan öğrenebilirsin. Kadın ise Regli iken namaz kılmaz, kaza da etmez.

 

Zekat: Belli miktarın üzerine çıkmış malı olan kişi Zekat verilebilecek kişilere her yıl zekat vermek zorundadır. Bu malını temizler. Sadaka ile ise din’e olan sadakatini gösterir. Bu da üzerindeki haktır.

 

Oruç: Her Ramazan ayında hilal’in durumuna göre 29 yada 30 gün oruç tutmak. (Dikkat: Hilal’i takib şarttır. Önceden hesap geçersizdir. Hata ile oruç tutan da bozanda kendisi mes’uldür. Kurum yada kişiye suç atamaz.) Hasta, yaşlı, hamile yada emziren için ruhsatlar aşağıdaki kaynaklarda var.

 

Hac ve Umre: Mekke’ye gidebilecek; Yol güvenliğini, masrafını ve vücud yeterliliğini sağlayabilen kişi için ömür’de bir kez farzdır.

 

Adak: İslam’ın sevmediği bir şeydir, bununla birlikte adakta bulunan’ın adağını yerine getirmesi şarttır. Hatta adak konusu ALLAH’a ibadet’i içeriyorsa şart koşulan gerçekleşmeden önce bile adağı yerine getirmek önerilir. Adak bir şeyi değiştirmez ama adak yapanı mecbur bırakır ve cimri’den mal çıkmasına sebep olur.  

 

Tesettür, Setr-i Avret: İbadetlerden yabancılara görünmeye olmak üzere çeşitli durum ve ölçüde avret yerlerini örtmek farzdır. (Yabancı: Na Mahrem denilen nikah düşen kişi demektir).

 

ABDEST   (Namaz için Abdest farz olunca Abdestsiz’e Abdest Farzdır)

 

TEYEMMÜM   (Su yok ise yada Yara veya Hastalık var ise Abdest ve Ğusül yerine Teyemmün Farzdır)

 

GUSÜL   (Cünüb yada Hayzlıya Ğusül abdesti Farzdır.)

 

KIBLE   (Namaz için Mescid-i Haram’a dönmek Farzdır. Bir çok işte ve İbadette de Kıble önemlidir.)

 

NİYET (Şafii’de farzdır.)

 

NAMAZ (Müşriklerle / Kafirlerle, Müslümanlar arasında Namaz var)

 

CUM’A NAMAZI (Hafife alıp terk eden için çok ciddi tehditler var)

 

HAYIZ   (Regli / Aybaşı. Bunda Ğuslederek temizlenmek Farzdır)

 

NİFAS / LOHUSA   (Doğum sonrası 40, 50, 60 günlük kanamalı dönem. Bundan temizlenmek Farzdır)

 

İSTİHAZE   (Rahim değil, Damar’dan gelen bir kanama türüdür. Ne sıklıkta temizleneceği ihtilaflı)

 

ZEKAT   (Malın kirini gidermek için maldan çıkartılan bir miktar)

 

KURBAN (Farziyeti, miktarı ve içeriği ihtilaflıdır)

 

ADAK / NEZR   (Yapılan adağı yerine getirmek farzdır)

 

ORUÇ (Farz, Sünnet ve Tatavvu oruç)

 

HAC

 

UMRE (Hac ile birlikte ömürde bir kez yapılması farzdır. Temettu ve Kır’an Hacları)

 

ÖRTÜNME, SETR-İ AVRET